menu
Word Lid
‘Kernen verfraaien’, een gerijpt idee

Een vierde dossier dat Vlaams Belang Berlaar enkele decennia geleden in gang wou steken, is wat we toen de ‘verfraaiing van de Berlaarse kernen’ noemden. Het kwam erop neer dat we het plein aan het station, het Cardijnplein op de Hei, de dorpskern van Gestel en de markt in Berlaar sterk wilden opsmukken zodat het uitzicht ervan meer overging van een ouderwetse parking naar een dorpsplein.

Intussen zijn er daarvan drie aangepakt. Grondiger dan we destijds voorzagen en veelal tot tevredenheid. Alleen het Cardijnplein vinden we wat mager. Dat blijft eigenlijk toch maar een parking. In tegenstelling tot toen, was voor de aanpak van de kernen blijkbaar inmiddels wel geld beschikbaar en vooral: was de tijd er eindelijk rijp voor. Rest nu nog enkel de markt. Ook die zal de komende jaren een grondige opsmuk ondergaan. De oorspronkelijke plannen daarvoor oogden goed. Ondertussen hebben enkele compromissen dat al wel wat bijgesteld. Maar we blijven hoopvol. Dinsdag werden daar de eerste schetsen voor een nieuw administratief centrum aan toegevoegd. Wat het Vlaams Belang verheugt is dat het hernieuwde ontwerp het ‘oude gemeentehuis’ niet meer doet verdwijnen in een groot geheel, maar dat het apart behouden zal blijven als vergader- en ceremoniële ruimte. Dat is alleszins een pluspunt. Andere partijen claimen het intussen, maar het was ons raadslid Dirk Aras die op een vergadering van de commissie openbare werken als eerste aangaf dat het gemeentehuis in zijn staat moest bewaard blijven en niet mocht herleid worden tot een gevel met een nieuwe achterbouw.

Indien we na 2024, wanneer ook het marktproject zal afgerond zijn, nog wat aan deze 'verfraaiing' kunnen toevoegen dan zal Vlaams Belang Berlaar er voor ijveren dat onze gemeente met bevlagging, ornamenten en schildering haar eigen en Vlaamse karakter veel sterker en duidelijk in de verf zet. Trots op ONS Berlaar, dat moeten onze kernen uitstralen.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF