menu
Word Lid
Ingreep in kunstgrasvelden Berlaar nodig ?

Eind 2016 huldigde FC Heikant drie kunstgrasvelden in. De gemeente Berlaar sponsorde dat project met 400 000 euro. In 2022 werd het sportcomplex Doelvelden uitgerust met kunstgras. Ook deze keer sponsorde de gemeente Berlaar de aanleg ervan met 400 000 euro. Het kunstgras zorgde voor een veel betere bespeelbaarheid van beide terreinen, zeker wel. Maar opgeteld ging het voor slechts één sport toch om een serieus pak geld. Ondertussen woedde ook al jaren een discussie over het effect van kunstgras op het milieu en dus ook op de gezondheid van de voetbalspelers. Die jarenlange discussie werd recent gesloten door een verbod van de Europese Commissie om vanaf 2032 nog rubberkorrels, afkomstig van gemalen autobanden, te gebruiken om een voetbalveld in kunstgras zachter en soepeler te maken. Alle kunstgrasvelden zouden tegen dan vrij moeten zijn van rubber- en plastiekdeeltjes.

Vlaams Belang Berlaar wou tijdens de gemeenteraad van 17 oktober jl. dan ook van het gemeentebestuur horen of deze Europese beslissing impact heeft op de kunstgrasvelden in Berlaar ? Deze werden immers jaren geleden aangelegd 'toen het allemaal nog mocht'. En zo ja, hoe die impact zal worden opgevangen ?

In eerste instantie leek het antwoord mee te vallen want enkel in het kunstgras van FC Heikant waren de weldra verboden materialen nog verwerkt. In het veld op de Doelvelden zijn die al vervangen door het natuurlijke product kurk. Maar dan bleek dat het veld op de Hei intussen sterk aan het verslijten is. Blijkbaar is kunstgras slechts berekend op een gebruik van tien jaar. Op onze vraag of er dus volgende legislatuur een nieuwe grasmat voor FC Heikant op de gemeenteraad zal staan, antwoordde de schepen van Sport niet. De schepen van Openbare Werken liet weten dat dit een zaak 'voor het volgende bestuur is'. Ontwijkende antwoorden in de politiek geven steevast aan dat een vraag heel gevoelig ligt. Wordt na de verkiezingen van 13 oktober volgende jaar vervolgd.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF