menu
Word Lid
Hoe 'hartveilig' is Berlaar ?

We stelden ons die vraag al meermaals. Feit is dat een plotse hartstilstand in dit land zo’n 30 mensen per dag treft. Dat is om en bij de 11 000 personen per jaar. De eerste zes minuten na een hartstilstand blijken cruciaal. Het opstarten van reanimatie tijdens deze periode verhoogt de overlevingskansen met 50% tot zelfs 70%. Automatische externe defibrillators, AED-toestellen, zijn uitermate geschikt om een reanimatie op te starten. Het toestel legt zelf uit wat te doen. Iedereen kan het dus gebruiken.

Toch blijft de kans een plotse hartstilstand te overleven momenteel nog altijd miniem. Zo weet 80% van de mensen niet hoe te reageren bij een plotse hartstilstand. Daarnaast is slechts een beperkt deel van de AED-toestellen vlot publiek beschikbaar. Naast de toestellen die in ieder voertuig van onze politie liggen, telt Berlaar acht AED’s. De toestellen bevinden zich op verschillende locaties in onze gemeente. Maar waar ? In geval van nood is er echt geen tijd om dat even op de gemeentelijke webstek op te zoeken !

Om onze gemeente 'hartveilig' te maken, zijn er niet alleen voldoende AED-toestellen nodig maar vooral: moeten de inwoners weten waar ze te vinden. Vlaams Belang Berlaar wil daarom dat op de markt, het Stationsplein, het Cardijnplein en in de belangrijkste toegangswegen bordjes met pictogrammen aangeven waar de AED’s zijn en hoe ver er moet gelopen worden om ze te bereiken.

Op de gemeenteraad stelden we een tijd geleden voor om ‘Heartsafe’ een hartveiligheidsaudit te laten uitvoeren. Aangezien de audit gratis is, slechts een heel beperkte inzet van de administratie vraagt en concreet bruikbare aanbevelingen oplevert, zou ons dat toch al een hele stap vooruit helpen. Spijtig dat het gemeentebestuur deze audit heeft afgewezen. De schepen voor Sport en Gezondheid vond het niet nodig …

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF