Het zogenaamde cordon sanitaire rond het Vlaams Belang is een idee van de nationale linkse en traditionele partijen om het Vlaams Belang weg te houden van elke beleidsdeelname. Gaandeweg werd de definitie ervan steeds verbreed. In Berlaar werd toen ons raadslid Dirk Aras het voorzitterschap van de Bibliotheekraad zou overnemen, dat alvast door CD&V zo lang mogelijk verhinderd omdat dit 'het cordon zou breken'.
Sinds de verkiezingen van oktober dit jaar bestaat het cordon in de feiten niet meer. In Brecht, Izegem en Ranst bestuurt het Vlaams Belang de gemeente effectief mee. Voor Ninove geven de voorstanders van het cordon er graag een draai aan. Forza bestuurt daar alleen en dus is er geen formele samenwerking met vertegenwoordigers van het Vlaams Belang. Ze houden zich graag voor dat in Ninove het cordon niet letterlijk van de baan is. Ach ja, hoe dan ook: in Ninove bestuurt het Vlaams Belang duidelijk mee. In andere gemeenten, zoals bijvoorbeeld in Herzele, wordt uitgeschreeuwd dat het cordon daar is gebroken omdat een raadslid van het Vlaams Belang een zetel in de politieraad heeft behaald dankzij een stem van een raadslid van de bestuursmeerderheid.
Mijn conclusie: niemand van de 'cordonners' weet eigenlijk nog wat ze er feitelijk mee bedoelen. En als we de Herzeelse redenering volgen, vertoont ook in Berlaar het cordon een flinke barst. Gisteren op de installatievergadering van de gemeenteraad werd Vlaams-Belangraadslid Dirk Aras (opnieuw) verkozen tot lid van de politieraad. Met drie raadsleden van het Vlaams Belang was dat door de gewijzigde partijverhoudingen in principe niet mogelijk. Maar omdat CD&V geen extra kandidaat in stelling bracht en er daardoor net zoveel kandidaten waren als mandaten, volstonden de 12 stemmen, in plaats van de benodigde 14, van de raadsleden van het Vlaams Belang om een politieraadslid binnen te halen. Cordon gebroken ? En wat met de gruwel dat de herverkozen burgemeester zowel als raadslid en als aangewezen burgemeester zijn eed moest afleggen in handen van Eric Stuy, gemeenteraadslid van het Vlaams Belang ? Had de burgemeester cordongewijs niet moeten verzaken aan de eed ?
Als we alle lokale besturen overschouwen is het duidelijk dat het cordon overeind blijft wanneer het de eigen posten veilig stelt en overboord wordt gegooid wanneer dat posten kan opleveren. Tot daar de politieke principes. Of is dat voortschrijdend inzicht … ?
Dirk Aras