menu
Word Lid
Groen-Berlaar pleit voor censuur

De door Groen-Berlaar fel bestreden boekvoorstelling ‘Omvolking’ door Filip Dewinter die werd georganiseerd door Voorpost in samenwerking met Vlaams Belang Berlaar, kon ondanks alle intimidatie en bedreiging die uitging van een zogenaamde ‘anonieme actiegroep’ uiteindelijk toch gewoon doorgaan. Afgelopen zaterdag konden de aanwezigen de vrije mening van de auteur beluisteren en daarover zelf vrij hun eigen mening vormen. Dat was de bedoeling van de avond en dat is gelukt. Dat is wat Groen-Berlaar met het bepleiten van censuur en het creëren van een opgehitste sfeer heeft geprobeerd te verhinderen. Gelukkig is dat niet gelukt.

Zoals het al eerder deed, schudde Groen-Berlaar ook deze keer weer een cocktail van halve waarheden en hele fantasieën. Enkele fundamentele bedenkingen daarbij.

Volgens Groen-Berlaar wordt sinds de komst van het asielcentrum Berlaar ‘getroffen door een extreemrechtse haatcampagne waarin Voorpost en Vlaams Belang het voortouw nemen’. Groen-Berlaar zegt letterlijk: Sinds de komst van het noodopvangcentrum voor asielzoekers voert Vlaams Belang samen met Voorpost een heuse haatcampagne tegen deze mensen.

Het klopt dat het Vlaams Belang, ook de Berlaarse afdeling, protesteert tegen het federale asielbeleid dat zich kenmerkt door, zonder enige inspraak, de Vlamingen in onze steden tot zelfs in onze meest landelijke gemeenten te overladen met centra waarin honderden asielzoekers worden ondergebracht en daarmee het lokale maatschappelijk weefsel zwaar onder druk zet. Onze actie tegen dat asielbeleid trachten te verkopen als een platte haatcampagne tegen individuen is de feiten waarop ons protest zich baseert zwaar verdraaien.

Op straat, bij de bakker, in het warenhuis, … we horen het steeds vaker: ‘Berlaar is Balder niet meer’. De komst van een asielcentrum waarin momenteel bijna 700 asielzoekers worden ondergebracht, heeft dat op enkele weken tijd nog enorm versneld. Inwoners die het Vlaams Belang daar spontaan over aanspreken doen dat omdat zij zich meer en meer vervreemd voelen van hun vertrouwde Berlaarse omgeving. Dat zijn de feiten.

Dat Groen-Berlaar achter de oprichting zit van het zogenaamd ‘anoniem actiecomité’ dat was opgezet om een campagne tegen de boekvoorstelling te voeren, was van in het begin duidelijk. Het is via dat actiecomité dat Groen faciliteerde dat zaaluitbaters werden geïntimideerd en horeca-uitbaters letterlijk werden bedreigd om geen medewerking aan de boekvoorstelling te geven. Zo was volgens het actiecomité te vrezen dat ‘als de lezing zou doorgaan daar rechts-extremisten vanuit heel het land zouden op afkomen’ en dat zou ‘een zeer onveilige situatie creëren’.

De boekvoorstelling was bestemd voor de eigen leden en geïnteresseerde inwoners van Berlaar. Punt. Niet meer, niet minder. Het is het ‘anonieme actiecomité’ en dus bij uitbreiding Groen-Berlaar, dat heeft getracht zaterdag linkse actiegroepen vanuit heel het land aan de kiosk bijeen te brengen. En sommige van die linkse groepen schuwen geweld echt niet. Enkele van de dreigtelefoons gingen blijkbaar uit van zulke groep. Wie bracht de kans op geweld en onveiligheid dan naar Berlaar ? Juist ja. Niet het Vlaams Belang. Niet Voorpost.

Groen-Berlaar meent ook dat ‘een lezing met de titel Omvolking relativeren als recht op vrije meningsuiting te ver gaat’ en ‘het hemeltergend is hoe blijkbaar alles moet kunnen onder de noemer van vrije meningsuiting.’ De groene fractievoorzitter was daarover ‘zeer verontwaardigd’.

Wel dat ruikt sterk naar een pleidooi voor censuur en spreekverbod voor het Vlaams Belang en Voorpost en in feite voor iedereen die de groene ideetjes niet volgt. Groen-Berlaar en dictatuur staan blijkbaar niet ver van mekaar …

Voor het overige ben ik dan ook van mening dat Groen uit een democratisch verkozen orgaan als de gemeenteraad moet verdwijnen. Op naar oktober 2024 !


Dirk Aras

Fractievoorzitter Vlaams Belang Berlaar

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF