menu
Word Lid
Fietsverlichting: belangrijker dan te velen denken

Nu de donkere dagen zijn aangebroken, valt het weer op dat ook in Berlaar een te grote groep van fietsers fietsverlichting geen prioriteit vindt. Dikwijls gaat het om jongeren, maar dat is zeker niet altijd het geval. Ook sommige volwassen fietsers vinden fietsverlichting blijkbaar niet zo belangrijk. Aangespoord door een recente bevinding van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) dat een derde van Vlaamse secundaire scholieren zonder fietsverlichting rijdt en dat slechts 64% het fietslicht wel aan heeft bij donker, kaartte het Vlaams Belang dit aan op de Berlaarse gemeenteraad van november.

Vlaams Belang Berlaar is er sterk voorstander van dat voor fietsers aangepaste, veilige infrastructuur wordt ingericht. Verkeersveiligheid moet echter niet enkel van de zogenaamde ‘sterke weggebruiker’ komen, maar ook van de fietsers zelf. Rijden met het licht aan in het donker, is daar een deel van. En om dat te benadrukken stelde ons raadslid Dirk Aras voor elk jaar, zoals de flitsmarathon voor auto’s, in Berlaar of in onze politiezone Berlaar-Nijlen een ‘dag van de fietsverlichting’ te organiseren. We zien dat dan als een vooraf aangekondigde, sensibiliserende dag met de nadruk op het belang van een goede fietsverlichting. Burgemeester Horemans antwoordde dat hij dit met de korpschef zou bespreken.

Intussen vernemen we dat, zoals enkele jaren geleden, opnieuw ‘Flits-acties’ zullen georganiseerd worden waarbij leerlingen op onverwachte momenten beloond worden indien ze veilig naar school rijden. Dat is nog niet wat we voorstelden omdat in onze actie de ouders van onze jonge fietsers actiever zouden betrokken worden en dat vinden we toch essentieel, maar het gaat alvast de goede richting uit.

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF