menu
Word Lid
Ernstige vechtpartij in asielcentrum Berlaar …

… de kroniek van een aangekondigd beloop

De media staan er vandaag bol van: in het asielcentrum in Berlaar werd gisteren zwaar gevochten tussen de asielzoekers onderling. De vechtpartij zou ontstaan zijn in ‘de slaapzaal van de alleenstaande mannen’. Een groep Afghanen en een groep Syriërs zouden daarin de hoofdrol hebben gespeeld. Een massale politie-interventie was nodig om de zaak die om 18 uur was losgebarsten, rond 4 uur ‘s nachts weer onder controle te krijgen.

De reactie van de Berlaarse burgemeester vandaag dat de militaire magazijnen niet geschikt zijn om ‘zoveel mensen zo kort bij mekaar samen te zetten’ is hypocriet en ook volledig naast de kwestie.

Ten eerste bevestigde hij zelf naar aanleiding van de komst van het centrum dat er op het militair domein in Berlaar ‘heel wat gebouwen leeg staan’ en er drie magazijnen waren ‘die voor de opvang van asielzoekers kunnen worden ingericht’. Het was het Vlaams Belang dat tijdens de protestactie voorafgaande aan de komst van het centrum opmerkte dat het wel heel bizar is dat de burgemeester meende dat er lege magazijnen waren die voor de opvang van asielzoekers konden worden ingericht, maar even daarvoor had verkondigd dat de kazerne helemaal niet geschikt was voor de opvang van Oekraïense oorlogsvluchtelingen. Onder meer omdat er in de kazerne nog militaire activiteit was. Wel als dat zo was voor de oorlogsvluchtelingen dan was dat even later – en ook nu nog – zo voor asielzoekers, stelde het Vlaams Belang.

Ten tweede, en dat is veel fundamenteler, voorspelde het Vlaams Belang: honderden mensen samen plaatsen die uit een totaal andere cultuur komen, met een totaal andere levenswijze, met een totaal andere godsdienst, die onze taal niet begrijpen, laat staan spreken dat is vragen om problemen. En dat blijkt nu. Neen we hadden daar geen glazen bol voor nodig. Er waren immers al talloze voorbeelden uit andere gemeenten en we beschikten ook over heel wat interne informatie. Zowel van veiligheidsdiensten als van mensen die ooit enthousiast hun eerste stappen als vrijwilliger in een asielcentrum hadden gezet. Problemen doen zich voor in de asielcentra en in de gemeenten waar die zijn gevestigd. Hoe meer asielzoekers er in een asielcentrum verblijven, hoe groter de problemen en hoe talrijker de incidenten. Volgens de laatste cijfers waarover we beschikken, zijn er nu zo’n 600 asielzoekers in het Berlaarse centrum gehuisvest. Er komen daar hoe dan ook nog 150 bij …

Voor Vlaams Belang Berlaar is het essentieel dat de ambras in het asielcentrum zich niet mag verplaatsen naar de Berlaarse straten. Steeds meer inwoners vertellen ons dat zij de merkbare aanwezigheid van de toenemende groep asielzoekers zeer intimiderend vinden. De burgemeester draagt daarin een enorme verantwoordelijkheid. Het is tijd dat hij zijn CD&V-partijgenote staatssecretaris De Moor bijzonder duidelijk maakt dat het ‘tijdelijke’ asielcentrum in Berlaar zo rap mogelijk dicht moet.

Vindt u dat ook. Denk dan in 2024 goed na wanneer u in het kieshokje staat !

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF